Drift/Intro

From Programvareverkstedet
Revision as of 17:25, 12 October 2024 by Eirikwit (talk | contribs) (→‎Å bli drifter)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Denne siden er trolig litt utdatert


Å være drifter er i praksis det samme som å kjenne rotpassordet på PVV. Man slutter å være drifter når man har glemt passordet og ikke gidder å oppsøke noen for å lære det på nytt. Mer er det ikke å si om den saken!

Å bli drifter

For å få tilgang til rotpassordet må du skrive under på et passordskjema og bli godkjent av driftskoordinator. Dette er en ganske løs prosess, og krever hovedsaklig bare at du ikke er helt ny og at du ikke har gjort noe veldig dumt i det siste.

Når du så har fått passordet er det første du vil gjøre å legge deg selv til i driftslisten. Det er ingen skikkelig gruppe for drift, men det er et alias som sørger for at folk får mail adressert til drift. Hvis du er heldig har "headhunteren" din lagt deg til, hvis ikke gjør du det selv. co/edit/diff/ci-stegene i eksempelet under er kjernen i RCS-bruk, så hvis du ikke er vant til det fra før vil du bli det fort.

root@microbel:~$ cd /etc
... altså på microbel, som root
root@microbel:/etc$ <editor> aliases
... legg til deg selv i listen for drift
root@microbel:/etc$ git diff aliases
... sjekk at endringene stemmer
root@microbel:/etc$ git add aliases
root@microbel:/etc$ git commit
... ferdig

Da er du på driftlisten (drift@pvv) og får kose deg med spennende epost om alt mellom himmel og jord. Det er et par andre lister som du bør vite om: os-drift (alt mulig rart av automatiske rapporter fra maskinene), mail-drift (samlepunkt for postmaster og andre standardadresserer), pvv (styret) og cert (som heller ikke er drift). De to første har du sannsynligvis ikke lyst til å være på, og de to siste skal man velges til.

Kjekt å vite

Drifting er mye det samme om man har sin egen maskin eller om man drifter maskiner for andre, bortsett fra at det siste tilfellet gjerne tryller frem flere problemer og større konsekvenser.

For øyeblikket er PVV inne i en debian/ubuntu-fase. De fleste nye maskinene kjører en av disse, deriblant microbel (nfs og mail), tvilling (også www) og horisont (login og *sql). Mye av den underliggende infrastrukturen kjører på gamle maskiner, og disse har gjerne BSD eller Solaris. Der finner vi dvask (dns), brutus (dns, dhcp), malina (yp) og brutus (yp) med flere. Det er godt mulig det har skjedd endringer siden dette ble skrevet, så sjekk siden Maskiner for litt mer pålitelig informasjon.

  • Generelt brukes RCS for å versjonere og sikre konfigurasjonsfiler av alle typer.
  • Ting som skal kopieres til mange (eller alle) maskiner håndteres for øyeblikket av rdist, men her er det planlagt endringer.
  • Vi har både yp og kerberos, men kdcen er ennå ikke tatt særlig i bruk.
  • Til printing brukes cups
  • Mail håndteres av exim og dovecot

Hvis du leter etter konfigurasjonsfiler, se i /etc/. Hvis du vil ha logger, sjekk /var/log/, og husk på at de fleste loggene krever at du er logget inn som root.

Skal du oppdatere noe i DNS må du inn på dvask. dvask er en veldig gammel og skrøpelig maskin. Det går an å logge inn via ssh, men da må du belage deg på et par minutter ventetid. Det er også mulig å logge inn via seriellkonsoll på octopus. Noe raskere, men har sine egne problemer.

Hvis microbel får problemer går det meste av PVV ned (microbel er diskserver). Dette fører gjerne til at folk sender mail til drift om at ting ikke virker. microbel er også mailserver, så mailen kommer typisk ikke fram før problemet er løst.

Serverrommet har lås på døra. Det er eget skjema for folk som vil ha nøkkel, men på dagtid er det som regel lett å få tak i noen med nøkkel hvis rommet ikke allerede er åpent.

PVV har som oftest mye ledig hardware. Det meste er arvet fra NTNU eller lokale firmaer. Ikke det siste og beste, men duger bra til vår bruk. Hvis du har lyst til å sette opp en ny boks er det stort sett snakk om å gjøre det. Hvis du setter opp en sært OS er det fare for at ingen andre vil ta i det, så da bør du belage deg på å håndtere oppdateringer og sikkerthet på egenhånd. Nye tjenester kan noen ganger settes opp på bokser som allerede er i bruk, hvis du ikke føler for å sette opp en ny fra bunnen av.

Sist men ikke minst, ikke vær redd for å spørre. Det er mange som ikke lenger har tid til å være fysisk på PVV, men som følger med på epost, IRC eller news og kan svare på spørsmål og gi råd om nye prosjekter.