Historie/Nabla: Difference between revisions
(Flytter sider under Historie) |
m (2 revisions) |
(No difference)
|
Revision as of 22:42, 5 March 2010
Noe som er veldig sært for Gløshaugen er å kalle @ for nabla. Det var det eneste som var i bruk da jeg startet her oppe, og du ble sett rart på dersom du brukte et annet navn på tegnet. `Krøllalfa' er noe som fikk innpass på tidlig 90-tall, mener jeg å huske.
Poenget er at Univac'ene som NTNU hadde i drift fra 1965 og frem til ca 1990 (jeg kan få korrekte tall, men har dem ikke her, Knut Vik _vet_) hadde et spesielt tegnsett som hett Fielddata. Det var caseinsensitivt ... eller rettere sagt det hadde bare ett sett med casenøytrale bokstaver. Det var et 6bits tegnsett, men det var ikke så farlig, for Univac'ene hadde 36 bits ord, så det gikk 6 karakterer på ett ord. (Gier-maskinen fra 1962 hadde 42-bits ord, så ordlengden har stort sett bare gått nedover :-))
Nåja. I dette tegnsettet hadde Univac ett tegn som het masterspace, og i manualene ble det presentert som en opp-ned stor Delta, altså en nabla, og det var hva folkene på NTH kaldte tegnet. Så langt var alt greitt. Men Fielddata ble aldri noen stor sukksess. Den bukket under for ASCII, som vi alle vet. Derfor kom man til å bruke Univac'ene med ASCII-terminaler og skrive ut på ASCII-skrivere. Til tross for at ASCII er 7bits og har flere tegn, manglet de nabla-tegnet. I et 'best effort' ble nabla i fielddata derfor oversatt til 'commercial at' i ASCII, altså krøllalfa når det ble presentert på ASCII-utstyr.
Etterhvert var det bare ASCII peripherals, og nabla ble navnet på '@'. Dette gikk så langt at linjeforeningen 'Nabla' (for matematikere og fysiskere) til og med på sine offisielle strikkegensere hadde både den matematiske nabla og en krøllalfa ... det var jo 'nabla' begge to!
Det er mulig at strikkeoppskriften for disse genserne gikk tapt da fysikk flyttet ut av gamle fysikk, men den hang visst der frem til sommeren 2000 da IDI flyttet inn i fysikkbyggene. Er det noen som vet hvor det ble av den?